Aniek Stepping forward Stepping Forward
Array
Aniek

Begin 2018 was ik in Zuid-Afrika, en ontmoette ik Veronika. Daar is mijn reis naar mezelf begonnen. Ik ben geboren in Groningen en dochter van twee ouders afkomstig uit Limburg. De (verre) roots van mijn ouders liggen, naast Nederland, in België en waarschijnlijk Oost-Europa. Ik heb mijn jeugd als fijn ervaren, maar het is ook traumatisch geweest, door een psychisch zieke moeder en een gecompliceerde relatie met haar. Mijn hechting was niet veilig, de liefde was voorwaardelijk. Als oudste dochter ben ik, zonder het me te beseffen, jongvolwassen geworden en heb ik geleerd onafhankelijk, verantwoordelijk en sterk te zijn. Heel mijn leven leerde ik om op de eerste plaats voor anderen te zorgen, dus dokter worden was een logisch gevolg. Hier ben ik goed in, ik was ambitieus en mijn werk was mijn leven. Ik leefde onbewust op de adrenaline, en in survivalstand. Ik voel(de) me nooit goed genoeg, wat de bron was van perfectionisme en zelfkritiek, altijd op zoek naar externe bevestiging. Ik wist niet hoe ik stil moest staan, kon mijn emoties niet herkennen en had weinig contact met mijn lichaam.

 ‘Mama Afrika’ was een eyeopener, door haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, connectie met de aarde en langzamere bewustere manier van leven. Het was de perfecte plek voor het voor de eerste keer volgen van familie opstellingen. Het was het begin van de zoektocht naar mezelf. 

Wanneer ik solo op reis ga voel ik me verlost van verwachtingen en verplichtingen, wat me heeft geholpen om dichterbij mijn eigen kern te komen. Leren over de wereld en het leven door de natuur en andere culturen te ontdekken, leert mij wie ik ben.

Om ruimte te krijgen voor mezelf, heb ik (tijdelijk) afstand genomen van bepaalde personen waaronder mijn moeder, wat voor onbegrip zorgde, maar veel bevrijding gaf. Voor mij was het belangrijk om uit mijn systeem te stappen om mijn leven van een afstand te kunnen zien en mijn patronen te kunnen doorbreken. Dit zijn ook de patronen die het systeem van onze samenleving ons onbewust aanleert. Ik ben overal vragen bij gaan stellen en aan gaan twijfelen. Ik heb me erg in de war en verloren gevoeld, en was helemaal kwijt wie ik was. Dit was nodig om mezelf en mijn leven op te bouwen op de manier waarop ík dat wil. 

Ik ben me bewust gaan verdiepen in coaching, podcasts, zelfhulpboeken en heb therapie gehad. Het internet en social media staat vol met ‘selfhealing’ en ik heb hier veel uit gehaald. Er waren ook onverwachte obstakels in mijn leven die moeizaam waren en pijnlijk, maar ontzettend leerzaam. Ik begrijp nu dat ze er waren om een reden. Ze hebben me lessen geleerd en gebracht waar ik nu ben. Om te kunnen groeien heb ik beseft dat het belangrijk is me kwetsbaar op te stellen. Dit zorgt juist voor verbinding en verlichting. 

Het opstellingenwerk bij Stepping Forward heeft een grote rol gespeeld in dit alles. Tijdens een van de laatste workshops die ik heb gevolgd kwam ik erachter dat ik niet wist waar mijn hart was. Ik had al die tijd in mijn hoofd geleefd. Jezelf vinden is een levenslange reis, maar ik voel mijn hart nu kloppen. Ik weet dat ik de liefde die ik zoek, binnen in mijzelf vindt. Ik voel me gegronder, weet wie ik ben, wat ik nodig heb, en ben me bewuster van mijn grenzen. 

Mijn reis is niet conventioneel. Waar anderen rechts gaan, ga ik links. Mijn hart gaat uit naar het opkomen voor mensenrechten, respect, gelijkheid en solidariteit. Naar het helpen van anderen in minder ontwikkelde en moeilijk bereikbare plekken op de wereld. Hier word ik warm van en gaat mijn hart sneller van kloppen. Gelukkig word ik van verbinding met mensen en niet van geld, bezit of status. Dit is de reden dat ik als Spoedeisende Hulp Arts ben gaan werken voor hulporganisaties zoals onder andere Sea-Watch en Artsen zonder Grenzen. Ik heb gewerkt in de Middellandse Zee om drenkelingen te redden, in Syrië in een vluchtelingenkamp in conflictgebied tijdens de recente oorlog met Turkije en in Irak een ziekenhuis in een door de oorlog verwoeste stad. Deze projecten leren mij zoveel over mezelf en onze wereld. Het geeft mij dankbaarheid, bewustwording, verbinding en zingeving.

Volg mij in mijn werk op instagram @dr.rugby.inthefield en blog op drrugby.wordpress.com.

 

Contact

Stepping Forward werkt vanaf locaties in Amsterdam Rivierenbuurt en Noord. Coaching of training op locatie is ook mogelijk. Direct aan de slag? Vul onderstaand contactformulier in en plan een vrijblijvende kennismaking in met Veronika Nab.

Gegevens Stepping Forward

Adres: Sessies vinden plaats in de Swalmstraat 2b en online indien gewenst
E-mail: info@stepping-forward.nl
KVK nr. 63201542
Bank rek. NL67 INGB 0651 9266 96
T.a.v. V. Nab

Contactformulier

Scroll Up